Stel je hebt eindelijk een middag gepland om heerlijk aan je blog te gaan werken. Je weet precies waar je over gaat schrijven… en dan gaat de telefoon. Weg focus. Je start opnieuw en dan komt dat ene belangrijke mailtje van je klant binnen en weer ben je afgeleid. Zelf vind ik het dan heel lastig om mijn energie weer bij elkaar te pakken en opnieuw te beginnen. Ik merk dat het me iedere keer meer tijd kost om dat te gaan doen wat ik me had voorgenomen. Je kunt door heel veel zaken worden afgeleid en hoe voorkom je dat nou? Hoe zorg je ervoor dat je toch bezig blijft met dat wat je je had voorgenomen?

focus

Waarom word je zo gemakkelijk afgeleid. Komt het bijvoorbeeld om dat je opziet tegen dat wat je moet doen? Eigenlijk is het jammer, want je ervaart het als verspilling van je tijd, althans zo werkt het bij mij. Hebben jullie daar ook last van? Ook zou je eens kunnen kijken op welk moment van de dag je het beste je focus kunt bewaren. Misschien moet je wel beginnen met de dingen waarbij je zo snel je focus verliest. Of de dingen die je lastig vindt niet uitstellen.

Wat zijn de gevolgen van deze afleiding?

afleiding

Weet je dat als je uit je flow gehaald wordt, dat het dan gemiddeld 7 minuten duurt voor je weer terug bent op het niveau waar je eerder inzat? Het gevolg is dat je veel minder kunt doen dat je je had voorgenomen en ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik verlies het eerste mijn focus bij dingen die ik vervelend of lastig vind. Het lijkt wel of op dat moment allerlei krachten van buitenaf proberen om mij af te leiden. Herkennen jullie dit? Zou het niet komen juist omdat ik het zo lastig vind en graag afgeleid wil worden? Heb ik wel een mooi excuus om tegen mezelf te zeggen waarom de vervelende klus niet af is. Ik denk namelijk dat het zo werkt. In hoeverre laat ik me afleiden?  Vaak plan ik die klussen op momenten dat ik eigenlijk al moe ben en zoek ik allerlei manieren om er onderuit te komen. Ik realiseer me dat dit me niet echt gaat helpen. Maar hoe voorkom ik dit soort situaties dan?

Hoe zorg je voor meer focus?

verdeel je taak in kleine stukken

Wat ik heb ontdekt, is dat het helpt als je je focustijd op knipt in kleinere stukjes, pizzapunten. Ik zet een timer op 10 minuten en gun me daarna een afleidingsmoment. Vooral toen ik nog transcripties uitwerkte was dit een ideale manier van werken. Je maakt deze blokken steeds langer en op een gegeven moment ben je zover dat je een half uur gefocust kunt werken.
Het spreekt voor zich dat je in die focustijd alle afleidingen uitzet. Telefoon op stil en uit de buurt, anders word je nog steeds afgeleid. Internet uit en probeer vooraf te bepalen wat je bereikt wilt hebben in deze focustijd. Daarna mag je jezelf belonen met ‘ontspanningstijd’. Mij helpt het om achter mijn computer uit te gaan en bijvoorbeeld even een frisse neus te halen, de was weg te vouwen of een kleine afwas te doen. Ook mijn katten vinden het heerlijk als er even met hen wordt gespeeld. Doe even totaal iets anders. Je zult merken als je je dit eigen maakt, dat het je zeker gaat helpen aan je productiviteit.

Wat zijn jouw tips om je focus te bewaren? Graag lees ik ze in het reactieveld.

Social

Evelyne

Virtual Personal Assistant en Eigenaar bij EBOS Freetype
Evelyne Bos is een virtual personal assistant voor succesvolle ondernemers. Sinds 2002 oprichter en trotse eigenaar van EBOS Freetype. Met ruim 35 jaar ervaring durf ik te stellen dat met mij in je team een aantal zaken een stuk aangenamer zal worden.

Mijn jarenlange ervaring zal jou zeker helpen om jouw bedrijf te kunnen runnen op de manier die jij wilt. Je bezig houden met dingen die echt belangrijk zijn en weten dat jouw business en klanten bij mij in heel goede handen zijn.
Social
× Hoe kunnen we je helpen?