Het lijkt alsof we al heel lang e-mailen en ook is de e-mail niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We gebruiken het voor ons werk, privé, als Postbus voor allerlei nieuwsbrieven die we eigenlijk toch niet allemaal willen ontvangen, als agenda, als to-do-list, als boodschappenbriefje en waarschijnlijk vergeet ik nog een groot aantal redenen. Wat zijn we trots als Oma van 79 jaar haar kleinkinderen een mailtje stuurt!

E-mail heeft echter ook een keerzijde. Het zorgt ervoor dat we ontzettend veel prikkels en informatie krijgen die we vervolgens ook allemaal weer moeten verstouwen of een plekje geven. Doen we dat niet, dat loopt je e-mail inbox over en heb je stress, heel veel stress.

typemachineToen ik eind jaren 70 van de vorige eeuw begon met een betaalde baan, kwam ik terecht bij een typekamer op een kazerne. De Rijksoverheid en militaire rangorde… een brief werd uitgetikt, gecontroleerd door de Adjudant van dienst, gecorrigeerd, gecontroleerd door dé Majoor, gecorrigeerd en dan mocht hij in drievoud worden verstuurd met de interne post. En toch slipte er wel eens een foutje door, want als dé Majoor een fout maakte moest ik die als eenvoudige medewerkster typekamer overtikken, want dé Majoor had dat geschreven. Klein detail voor de jonge lezers onder ons, een computer bestond nog niet en als werd getypt met twee doorslagen en ook de doorslagen moesten worden gecorrigeerd.

Omdat het allemaal veel gemakkelijker gaat, stuur je een e-mail ook snel(ler) weg en de tijd dat ik de e-mail uitprintte en nalas voordat ik hem verstuurde ligt ook alweer lang achter mij. Helaas zijn er inmiddels ook een aantal gewoontes in ons e-mailverkeer geslopen en als ik het voor het zeggen zou hebben zou ik graag hebben dat die ‘verboden’ werden.

Wat doe je beter niet?

Neem niet iedereen op in de Cc.

Vaak is het informatie die niet voor iedereen relevant is. Een persoonlijk bericht met informatie die wel belangrijk is, verstuurt en ontvangt veel prettiger! Cc wil zeg dat jij een kopie krijgt van de mail die Jantje aan Pietje stuurt. Bcc is hetzelfde alleen dan ziet Pietje niet dat Jantje jou een kopie stuurt…

E-mail is niet heilig!

Soms is het veel eenvoudiger om een kwestie per telefoon of een kopje koffie af te handelen. Eventuele afspraken bevestig je dan per email, dat dan weer wel.

Als je boos bent, stel je e-mail dan nog even uit.

E-mails kunnen bewaard worden of worden uitgeprint en verdwijnen nooit!

Bespreek geen privékwesties per zakelijke e-mail.

Verstuur informatie die je niet terug wilt vinden op intranet of bij het koffieapparaat niet via je zakelijke e-mailaccount!

dank-je-welStuur de verzender een berichtje dat je bericht is aangekomen.

Herken je dit? Je stuurt een belangrijke mail naar iemand, maar je weet nooit of deze mail ook is aangekomen. Doe het wel, een bedankje bijvoorbeeld… kleine moeite, groot plezier!

Wat zijn jouw tips? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat ook e-mailen weer leuk wordt?

Wil je graag nog meer van mijn tips ontvangen? Dan nodig ik je uit om mijn gratis e-book te downloaden: Eindelijk je inbox leeg!

 

Social

Evelyne

Virtual Personal Assistant en Eigenaar bij EBOS Freetype
Evelyne Bos is een virtual personal assistant voor succesvolle ondernemers. Sinds 2002 oprichter en trotse eigenaar van EBOS Freetype. Met ruim 35 jaar ervaring durf ik te stellen dat met mij in je team een aantal zaken een stuk aangenamer zal worden.

Mijn jarenlange ervaring zal jou zeker helpen om jouw bedrijf te kunnen runnen op de manier die jij wilt. Je bezig houden met dingen die echt belangrijk zijn en weten dat jouw business en klanten bij mij in heel goede handen zijn.
Social
× Hoe kunnen we je helpen?