Inmiddels is het een achterhaald gegeven te denken dat alleen ‘zielige oude vrouwtjes’ of ‘digibeten’ in een cyberaanval trappen. Vroeger dacht ik vaak: “hoe kun je daar nu intrappen, je ziet toch zo dat het niet echt is?” of “Zou het nog steeds gebeuren dat mensen zo maar hun inloggegevens doorgeven?” Helaas blijkt het steeds vaker voor te komen en voor je het weet ben je er zelf ook slachtoffer.

De zogenaamde phisingmails zien er steeds echter en professioneler uit. Het zijn mails die gestuurd worden met als doel de ontvanger op een kwaadaardige link te laten klikken die doorverwijst naar een vervalste website. Op deze website wordt gevraagd naar persoonlijke details van de gebruiker, zoals inloggegevens, pincodes en creditcarddetails. Op het moment dat je je gegevens doorstuurt zal de hacker hier gebruik van gaan maken met alle gevolgen van dien.

phishing

Tips om te voorkomen dat je in deze valkuil trapt

 1. Van wie komt deze e-mail?
  De meeste kwaadaardige mails komen vaak van mensen die je niet kent. Krijg je een mail van een onbekende afzender, kijk dan in detail naar het afzendadres. Een paar aandachtspunten: staan er bijvoorbeeld leestekens midden in het e-mailadres; kijk niet alleen naar de naam maar altijd naar het e-mailadres. Tegenwoordig zie je echter steeds vaker dat ‘bekende’ afzenders gebruikt worden als afzender voor Phisingmails! Bij enige twijfel dus, niet openen!
 2. Zijn er meerdere geadresseerden en ken je iedereen?
 3. Bekijk de e-mail maar klik NERGENS op!
 4. Let op spel- en grammaticafouten
  Dit is helaas niet altijd een graadmeter, maar dergelijke e-mails worden vaak vertaald door bijvoorbeeld Google Translate. Hierdoor krijg je vaak hele kromme zinnen.
 5. Bekijk de aanhef
  Ben voorzichtig als er staat ‘gewaardeerde klant’ of ‘beste meneer’.
 6. Onderwerpregel
  Kijk kritisch naar de onderwerpregel. Verwacht je dit onderwerp? Klopt het onderwerp met de inhoud van de mail?
 7. Controleer wanneer de mail is verstuurd
  Een mail met een Nederlandse tekst om 03:00 uur is misschien een beetje vreemd.
 8. Open NOOIT vreemde bijlages en links in de tekst.
  Vaak hebben ze een lange naam of nep Microsoft Excel-icoon. Komt een vreemde bijlage van een bekende, vraag dan altijd of hij/zij deze bijlage heeft gestuurd.
 9. Pas op voor ‘Dringende acties’.
  Ga hier NOOIT op in. Als het een mail van de bank is, neem dan altijd telefonisch contact op met de bank. Gebruik NOOIT de link uit de e-mail.
 10. Controleer de e-mailhandtekening
  De meeste officiële afzenders zullen een complete handtekening gebruiken onderaan hun e-mails.

Bij enige twijfel, gooi de e-mail weg! Op het moment dat iets echt heel dringend is word je of nogmaals gemaild of wordt er op een andere manier contact met je gezocht. Indien het een e-mail van een officiële instantie is, kun je als dit regelmatig voorkomt hen hiervan op de hoogte stellen.

Laten we met zijn allen proberen ook de digitale wereld wat veiliger te maken.

Heb jij nog tips? Ik lees ze graag!

Social

Evelyne

Virtual Personal Assistant en Eigenaar bij EBOS Freetype
Evelyne Bos is een virtual personal assistant voor succesvolle ondernemers. Sinds 2002 oprichter en trotse eigenaar van EBOS Freetype. Met ruim 35 jaar ervaring durf ik te stellen dat met mij in je team een aantal zaken een stuk aangenamer zal worden.

Mijn jarenlange ervaring zal jou zeker helpen om jouw bedrijf te kunnen runnen op de manier die jij wilt. Je bezig houden met dingen die echt belangrijk zijn en weten dat jouw business en klanten bij mij in heel goede handen zijn.
Social
× Hoe kunnen we je helpen?